Alkulan arboretum

 

Alkulan arboretumin puulajipolku opasteineen uudistettiin vuoden 2020 aikana. Suunnittelusta vastasivat Vaasan 4H-yhdistyksen pitkäaikainen toiminnanjohtaja Raija Rintakallio ja opas, luonto-ohjaaja Marja Paukkunen yhteistyössä kaupungin viheryksikön kanssa. 

Puulajipolku on merkitty karttaan punaisella ja maastoon pienillä puisilla nuolilla, joissa on lehden kuva.  Polun varrella on reilut 30 nimettyä puuta ja pensasta. Alkulan tilalle on puulajipolun uudistuksen yhteydessä sekä reilun 20 viime vuoden aikana istutettu monia puita ja pensaita. 

 

Alkulan arboretumin juuret

Alkulan arboretumin juuret juontavat 1850 -luvulle jolloin teollisuusmies ja puutarhanhoidosta innostunut August Alexander Levón osti tämän noin 3 ha:n tilan ja nimesi sen Alkulaksi. Hän oli kiinnostunut sekä hyöty- että koristekasveista.  Vaasan palon jälkeen Alkula toimi uuteen kaupunkiin hankittujen puiden väli-istutuspaikkana.  Alkulassa on Levónin ajoilta edelleen 5 kasvia: syreenikaari päärakennuksen edustalla, rusokuusama talon itäpäädyssä, siperianhernepensas, mökinangervo ja metsäruusu.

Metsäesimiehen puistossa Ristinummenraitin varrella (päärakennuksesta itään päin) on monia jalopuita, joihin voi omatoimisesti myös käydä tutustumassa. Siellä sijaitsi 1910 alkaen metsäesimiehen virka-asunto. 1930-luvulla siellä asunut metsäesimies Svartbäck istutti puistoon monia siellä kasvavia havupuita, mm. lehtikuusia. Virka-asun paloi 2000-luvun alussa, mutta siellä on näkyvissä vanhoja kiviperustuksia, tonttia reunustanut hauskannäköinen kuusiaita sekä viistosti tontin pihasta kerrostalojen suuntaan oleva lehtikuusikuja.