Lannoite- ja siemensäkkikeräys
LANNOITESÄKKIKERÄYS
Keräyspiste:
Vähäkyrö (Vaasan 4H-yhdistys): Tervajoen Lantmånnen Agro ( entinen K-maatalous ) viljan vastaanotossa (Loukontie 1) portista oikealla puolella pihan perällä.
Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään kesällä.
Säkkien lajittelu ja pakkaus
Keräykseen kelpaavat ainoastaan
- Yaran suursäkit, 40 kg (painatus Yara tai Kemira GrowHow), ja 25 kg säkit, ja niiden lavahuput
- Hankkijan, Lantmännenagron, Raisioagron ,Tilasiemenen -siemeniä sisältäneet suursäkit.
Pakkaa säkit seuraavalla tavalla:
1. Tarkasta, ettei säkkien joukossa ole kiviä, muita muoveja jne. Mikäli näitä löytyy, poista ne. Hylkää hevosenlantaa tai turvetta sisältäneet säkit. Jos säkeissä on lannoitetta, tyhjennä ne. Muutama rae ei haittaa.
2. Lajittele 40 kg, 25 kg säkit, lavahuput ja suursäkit omiin kasoihinsa
3. Pakkaa lajitellut säkit. Pakkaaminen on tehtävä, jotta muovi saadaan tiiviiksi. Näin käsittely ja kuljettaminen helpottuvat. Pakkaaminen on helpointa tehdä yhdessä kaverin kanssa. Laske samalla lannoitesäkkien ja lavahuppujen määrä
40 kg lannoitesäkit pakkaat:
· Lado 49 lannoitesäkkiä siistiin nippuun.
· Kääri tämä nippu leveyssuunnassa tiukaksi kääröksi.
· Pujota lopuksi säkkirulla yhteen päästä avattuun tyhjään 40 kg lannoitesäkkiin. Näin sinulla on 50 säkin kuljetuspaketti.
25 kg lannoitesäkit pakataan kuten 40 kg säkit
Taittele lavahuput ja pakkaa ne yhteen tyhjään 40 kg lannoitesäkkiin. Yhteen säkkiin laitetaan 3 - 6 lavahuppua.
Suursäkkien pakkaus:
· Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan.
· Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä. Tarvittaessa leikkaa pohja auki. Muutama lannoiterae ei haittaa.
· Sido 5-20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalinarulla.
Tärkeää työtä ympäristön hyväksi
Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Kerätty määrä ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.
Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit käytetään uusiomuoviin.
Mitään muuta muovia, muita suursäkkejä tai muuta jätettä ei keräykseen saa tuoda. Viime vuonna talteen otettujen säkkien joukossa esiintyi keräykseen kelpaamattomia suursäkkejä. Nämä olivat peräisin muusta teollisuudesta ja ne ovat helposti tunnistettavissa väärästä painatuksesta tai säkissä kiinteästi kiinni olevasta tyhjennysventtiilistä. Mahdollinen keräykseen kelpaamaton muovi, vieraat säkit ja muu jäte tulee huolellisesti poistaa lajittelun ja pakkauksen yhteydessä, jotta voimme jatkossakin taata keräämämme kierrätysraaka-aineen korkean laadun.
Kerättäessä ja pakattaessa kannattaa piensäkit lavahuppuineen pitää erillään suursäkeistä, koska viimeistään varastopisteessä ne on pakattuina lajiteltava omiin kasoihinsa.
Lannoitesäkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms. vaan ne kelpaavat keräykseen sellaisenaan. Sen sijaan mitään vieraita esineitä, kiviä yms. tai muuta muovia ei saa olla joukossa. Pakkausvaiheessa on säkit silmävaraisesti tarkastettava ja asiaan kuulumaton materiaali on poistettava. Jos säkkeihin on jäänyt runsaasti lannoitetta on ne tyhjennettävä.
Työsuojelu
On suositeltavaa, että säkkejä käsiteltäessä käytetään kumikäsineitä, pölyltä suojaavaa hengityksensuojainta ja saappaita. Säkkien käsittelyn päätyttyä tulee kädet ja kasvot pestä vedellä ja saippualla..